Профілактика алергічних захворювань у дітей раннього віку
Протягом останніх років спостерігається зростання частоти алергічної патології серед дітей.
Першим проявом алергії в ранньому дитячому віці є харчова алергія – реакція гіперчутливості до будь-якого харчового компоненту. В дітей з періоду народження алергія проявляється різноманітними гастроінтестинальними проявами й атомічним дерматитом. Частота харчової алергії серед дітей складає до 7, 5 %, а атомічного дерматиту до 25 %. Група ризику виникнення алергічної патології є спадкова схильність, мала маса тіла новонародженого, недоношеність, куріння батьків, патології при вагітності, невмотивоване вживання антибіотиків під час вагітності, неадекватне харчування і побут. Оскільки сьогодні і не існує серйозних доказів профілактичного ефекту спеціальної дієти протягом вагітності щодо запобігання алергічної патології у дитини, обмежувати вагітних у харчуванні не рекомендується, а необхідне збалансоване здорове і різноманітне харчування. Високоалергічними продуктами слід вважати: коров’яче молоко, сою, яйця, пшеницю, арахіс та волоський горіх, рибу і морепродукти, фрукти і овочі помаранчевого та червоного забарвлення. Мінімальна кількість харчових алергенів потрапляє в організм дитини з грудним молоком, і немає потреби обмежувати маму-годувальницю в харчуванні, якщо грудне вигодовування не провокує алергії у дитини. Виключно грудне вигодовування треба рекомендувати всім дітям в перші місяці життя. Введення прикорму потрібно вводити з 6 місяців поступово протягом 3-5 днів (більшість педіатрів підтримують введення певних продуктів з 4-5 місяців). Незбиране коров’яче молоко до 9-12 місяців віку дитини є недоцільним, оскільки білки коров’ячого молока є сильним білковим алергеном в першу чергу на підшлункову залозу дитини грудного віку. Але корисний вплив до 1 року мають спеціально приготовлені по санітарним вимогам коров’ячий сир, кефір, йогурт на аптечних молочнокислих заквасках. При неможливості грудного вигодовування альтернативою є штучне вигодовування високо адаптованими молочними сумішами, де білок коров’ячого молока спеціально розщеплений на білкові гідролізати, подібні до грудного молока. Для дітей з алергією застосовують гіпоалергенні суміші. Сьогодні немає доказів щодо ефективності профілактичного застосування соєвих сумішей на основі козиного молока.