Ягідництво – одне із джерел виживання селян
Раніше жителі нашого краю з нетерпінням чекали літа, аби мати змогу підлатати дірявий сімейний бюджет за рахунок збору чорниць. Сьогодні ж не лише лісові ягоди допомагають працьовитому поліщукові вижити. Коли два роки тому в селах нашого району перші сміливці замість картоплі й буряків висадили на своїх присадибних сотках кущі малини, скептики лише посміхалися. Але через рік з’явився врожай і перші прибутки – і ставлення до сільської новації змінилося. Тож цьогорічні плантації малини у 20, 30, а то й 60 соток не є дивиною. Продають ягоди вроздріб і оптом. Стартова ціна заготівельників нинішнього літа становить 17 гривень за кілограм. І хоча вирощування малини – справа не з легких, результат себе оправдовує. Віриться, що при вмілому господарському підході та за підтримки держави ягідництво стане не лише вагомим джерелом прибутків, а й важливим чинником розв’язання проблеми зайнятості сільського населення. При цьому хочеться нагадати про цілющі властивості цієї запашної ягоди. У малині є саліцилова кислота – основний компонент аспірину, тому лікуються нею передусім від застуди та грипу, коли треба добре пропітніти. І ця властивість малини рятує при усяких запальних процесах (при загостренні болю у суглобах, радикуліті), адже здатна знижувати температуру та знеболювати. Малина також допомагає при підвищеному артеріальному тиску, бо з потом виходить сіль, і це його знижує. Через високий вміст клітковини її рекомендують людям, котрі мають «ледачий» кишківник і потерпають від закрепів. Однак, коли в кишківнику є запальний процес, при проносі, свіжої та сухої ягоди треба уникати, а пити з неї сік чи сироп. Малина корисна при недокрів’ї, бо її органічні кислоти покращують засвоєння заліза у травному тракті. Є в малині йод, який запобігає атеросклерозу, порушенням серцевого ритму. Малину треба їсти людям, що мають хвороби серця, бо вона – джерело солей калію. Малина майже не втрачає своїх корисних властивостей у ході термічної обробки. Однак, оскільки малина містить солі ще й сечової кислоти, то людям, котрі хворіють на подагру і нефрит, слід їсти ці ягоди в дуже невеликих кількостях.
|
Категорія: Добрий господар | Додав: novadoba (08.08.2016)
| Автор: Алла БУБНЮК
|
Переглядів: 758
| Рейтинг: 0.0/0 |
|