Статті
Меню сайту
Форма входу
Рубрики
Привітання до свят [15]
Святкуємо [79]
Офіційно [408]
Вісті з державної адміністрації [50]
Районна рада інформує [49]
Управління Пенсійного фонду інформує [25]
Районний центр зайнятості інформує [30]
З прокуратури району [44]
Міліцейський кур'єр [48]
Соціальний захист [90]
Повідомлення з РАЕС [44]
Абетка здоров'я [59]
Материнка [125]
Криниченька [38]
Добрий господар [49]
Молодіжна палітра [50]
Спорт [105]
Люди рідного краю [200]
Село і Люди [29]
Інтерв'ю до ювілею [4]
З редакційної пошти [72]
Творчість наших читачів [75]
На суботній добривечір [124]
Оголошення та реклама [21]
Пошук
Наше опитування
Як Вам наш сайт?
Всього відповідей: 189
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаю Вас, novadoba · RSS 24.10.2017, 05:14

Головна » Статті » На суботній добривечір

Ягоди чорниці нам здоров’я дали
У селі нині нікого вдень не застанеш – всі в лісі на збиранні чорниць. Це один із найважливіших видів заробітку поліщуків. Але який це важкий заробіток!
З давніх-давен поліщуки шанували і цінували цю цілющу ягоду. Адже масовий збір чорниць припадав на петрівський піст, який був «найголоднішим», бо ще не достигло жито, не виросла молода картопля, в багатьох сім’ях закінчувались харчові запаси. Саме тому чорниці ставали суттєвим доповненням до харчового раціону. Найпершим делікатесом для дітвори і всієї сім’ї були вареники з чорницями. Тож ходила тоді сільська дітвора із замурзаними від чорниць обличчями, сяючи від задоволення.
Із чорниць варили киселі, а ще господині тушкували чорниці у печі у глиняних горщиках, додавши води і цукру, таку страву звали хамулою. Варили і киселицю: в розварені ягоди всипали трохи борошна та забілювали молоком або сметаною. А для тривалого зберігання чорниці сушили у печі. З них варили узвар, коли пекли пироги з квасолею - обов’язково добавляли чорниці. За часів Польщі сушені чорниці продавали на базарах.
Під час масового збору чорниць місцеві комерсанти (а це були переважно євреї), скуповували і свіжі чорниці, хоча і в невеликій кількості, і відправляли в Європу.
За давнім звичаєм породіллям давали пити узвар із сушених чорниць.
Чорничники оберігали, не дозволяли, щоб худоба їх витоптувала в лісі. Збирання чорниць було справою дівчат та жінок, хоча ходили збирати і діти. Однак надто багато ягід не заготовляли, бо не було збуту, та й сушіння чорниць – справа клопітка і довга.
Дівчата, як правило, ходили збирати ягоди гуртом, щоб було веселіше, та співали пісень. Одну з таких пісень мені передала колишня наша односельчанка, а нині маневичанка Приходько Парасковія Логвинівна. Вона і є автором цієї пісні.
В зелених дібровах вродили чорниці,
Ціле літо брали їх дівки й молодиці.
Брали вони, брали, і пісні співали –
Своїми піснями втому відганяли.
Як ішли додому, ягідкам казали:
- Дякуєм вам щиро, ягідки-чорниці,
Вас поназбирали дівки й молодиці.
Ой, родіть ви щедро, щоб всім вистачало,
А ваші ягідочки нам здоров’я дали.
Бувайте здорові, зелені діброви,
Ми завтра прийдемо до вас усі знову.
Ой дай, Боже, жити і здоров’я мати,
Щоб вас, ягідочки, на той рік збирати.
Шанували чорниці і за лікувальні властивості. Недаремно і нині лікарі рекомендують вживати свіжі чорниці для покращення зору. Можливо, хтось із читачів знає якісь рецепти ліків з чорниць, то поділиться ними на сторінках газети, бо ж ціни на ліки в аптеках зростають щодня.
Категорія: На суботній добривечір | Додав: novadoba (08.08.2016) | Автор: Михайло РОМАНІК
Переглядів: 27 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright "Новадоба"" © 2013
Зробити безкоштовний сайт з uCoz