Якість насіння – запорука врожаю
Якісний насіннєвий матеріал дає змогу без додаткових затрат забезпечити якісний ріст рослин, знизити негативний вплив бур’янів, хвороб, шкідників і на цій основі підвищити врожайність культури і якість одержуваної продукції. Насіннєві посіви доцільно збирати в повній стиглості. Під час збирання важливо контролювати і здійснювати всі заходи, які зменшують травмування зерна. Механізм пошкодження призводить до погіршення посівних якостей. Найшкідливішими є мікро пошкодження в зоні зародка зерна, та ендосперму. На пошкоджених місцях насінини розвиваються колонії грибів, що є частою причиною їх загибелі. Травмування насіння при збиранні залежить від його вологості (оптимальна вологість для збирання 16-17%), регулювання молотильних апаратів, зокрема обертів барабана і зазору між барабаном і підбарабанням. Насіння, зібране комбайном, підлягає негайному очищенню, особливо якщо воно вологе. Затримка може призвести до самозігрівання й погіршення якості вже через 10-12 годин. Зерно з різною вологістю має такий порядок обробки: до 14% вологості зерно вважають сухим і придатним до зберігання, до 17% - вологим і таким, що потребує підсушування, зокрема способом чергового перемішування (перекидання) чи вентилювання, понад 17% - сирим з обов’язковим висушуванням. При підсушуванні насіння температура нагрівання не може перевищувати 40°С. Залежно від чистоти очистка насіння може бути попередня, первинна і вторинна. Попередня проводиться в разі значного засмічення більше 15%. При первинному очищенні виділяють фракцію зерна, великі і дрібні домішки. При вторинному очищенні – доводять до норм частоти встановлені стандартом, при цьому використовують стоки, гірки. Надійність зберігання залежить від вологості і температури зерна. Пшеницю, жито, ячмінь зберігають за вологості 14-15%, овес 13-14%. Для тривалого зберігання вологість знижують на 1-2%. Насіннєве зерно зберігають насипом та в упакованому стані відповідно до вимог стандарту. Під час зберігання контролюють температуру, вологість, ураженість шкідниками й хворобами, колір, запах. Перевозять у надійній тарі, гарантуючи його якість і сортову чистоту. Транспортні засоби мають бути чисті, без сторонніх запахів і надійно захищати продукцію від зволоження.
|
Категорія: Добрий господар | Додав: novadoba (05.08.2014)
| Автор: Володимир ЛАВРЕНЮК
|
Переглядів: 462
| Рейтинг: 0.0/0 |
|